Geavanceerd Zoeken

€ 0 tot € 350.000

We hebben 0 huizen gevonden. Bekijk resultaten
Geavanceerd Zoeken

€ 0 tot € 350.000

we hebben gevonden 0 resultaten
Uw zoekresultaten

Informatie over Szabolcs-Szatmar-Bereg

Het komitaat Szabolcs-Szatmar-Bereg ligt in het uiterste noordoosten van Hongarije, grenzend aan Roemenië, Oekraïne en een klein stukje nog met Slowakije. Zoals de naam aangeeft, is de provincie ontstaan als samenvoeging van de delen van drie provincies die na Trianon bij Hongarije bleven; al is de historische naam Bereg pas weer toegevoegd in 1990. De grootste delen van Bereg (Oekraïne) en Szatmar (Roemenië) liggen thans in het buitenland. De provincie heeft een oppervlakte van 5937 km2 en er wonen ca. 572.000 mensen.
Het is de armste provincie van Hongarije, deels vanwege de perifere ligging, in een grensgebied, waar enkele decennia nauwelijks verkeer mogelijk was. De streek is ook niet overal even vruchtbaar en traditioneel weinig geïndustrialiseerd; de oorspronkelijke economische centra werden in 1920 allemaal aan de buitenlandse mogendheden toegewezen, zoals Szatmarnémeti (Satu Mare in Roemenië), Beregszász (Berehove in Oekraëne) en Munkács (Mukachevo) en Ungvár (Uzhorod), ook in Oekraïne. Wat als enige stad van echte betekenis overbleef was Nyíregyháza. Deze plaats met ca. 115.000 inw. groeit nog, met name als gevolg van de trek van het platteland naar de stad. Er is hier relatief veel industrie en handel en dienstverlening, naast een aardig centrum, beschikt de stad over een grote dierentuin.
Verspreid over de provincie bevinden zich enkele dierentuinen en uitgestrekte bossen, alsmede zijn er leuke stadjes als Nyírbátor, Mátészalka en Kisvárda.
Behalve op doorreis komen er echter weinig buitenlanders, met uitzondering van vriendschapsbanden met enkele kindertehuizen. De streek ontwikkelt zich langzaam en is beduidend meer ontwikkeld dan de buurlanden, het profiteert door internationale handel ook van de opkomst van deze buurlanden, maar het verschil met de provincies in het westen van Hongarije is behoorlijk groot, met name op het platteland.

Vergelijk Advertenties