Geavanceerd Zoeken

€ 0 tot € 350.000

We hebben 0 huizen gevonden. Bekijk resultaten
Geavanceerd Zoeken

€ 0 tot € 350.000

we hebben gevonden 0 resultaten
Uw zoekresultaten

Informatie over Heves

Het komitaat Heves ligt in het noorden van Hongarije en wordt voor een groot deel bedekt door de gebergten Mátra en het westelijke deel van de Bükk. In het eerstgenoemde gebergte ligt de hoogste top van Hongarije, de Kékes (1015 meter), even ten noorden van de stad Gyöngyös (ca. 33.000 inw.). De Provincie Heves heeft een oppervlakte van 3637 km2 en telt ca. 324.000 inw. De hoofdstad is de historisch interessante stad Eger (ca. 56.000 inw.). Hier bevindt zich de beroemde gelijknamige burcht, bekend van het epos Egri csillagok (Sterren van Eger) van Géza Gárdonyi. Dit is een van de moeilijkst inneembare burchten gebleken voor de Turken, en de heldenmoed van de bewoners is toegeschreven aan hun krachtige stierenbloedwijn (Egri bikavér). De streek is dan ook bekend om haar rode wijnen. Naast een minaret, is ook de domkerk zeker een bezoekje waard.
Het omliggende gebied is landschappelijk zeer aantrekkelijk met watervallen, beekdalen en grotten. Een aanrader is de oude weg van Eger naar Miskolc. Een met name ook bij Nederlanders geliefd dorp, met veel paardrijmogelijkheden, is het noordelijk van Eger gelegen Szilvásvárad, met het hier gelegen Nationale Park Szalajkavallei.
Het zuiden en westen van Heves zijn vlakker en vormen de overgang naar de Grote Hongaarse Laagvlakte. De grootste plaatsen zijn hier het stadje Heves, in de buurt van het Tiszameer, en Hatvan, richting Boedapest. De naam van deze plaats betekent Zestig en is afgeleid van het feit dat het stadje, inderdaad, op zestig kilometer van de hoofdstad is gelegen. Het is vooral bekend om de suikerfabriek. Naast suiker worden er ook veel zonnebloemen en tarwe en maïs verbouwd.
Het landschap van de Mátra en Bükk is redelijk goed vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Mecsek in Baranya en Tolna, met dien verstande dat de Mátra hoger is. Hierdoor is het er in de zomers wat koeler dan op de Grote Laagvlakte, maar zijn de winters beduidend langer en kouder dan in Transdanubië; er heerst duidelijk een landklimaat. De uitbouw van de autosnelweg M3 in oostelijke richting heeft de reisafstanden sterk verkort.

Vergelijk Advertenties