Geavanceerd Zoeken

€ 0 tot € 350.000

We hebben 0 huizen gevonden. Bekijk resultaten
Geavanceerd Zoeken

€ 0 tot € 350.000

we hebben gevonden 0 resultaten
Uw zoekresultaten

Informatie over Fejér

De Provincie Fejér ligt in Centraal-Transdanubië, ten zuidwesten van de hoofdstad Boedapest. De oostgrens van het komitaat wordt grotendeels gevormd door de Donau. Deze vrij uitgestrekte provincie is redelijk vlak, met hier en daar kleinere heuvels en zandglooiïngen. Van oudsher is het een vruchtbare agrarische streek, waar ook veel industrie te vinden is, met name rond de hoofdstad Székesfehérvár (ca. 103.000 inw.), de tweede stad Dunaújváros (ca. 55.000 inw.) en langs de M1 van Boedapest naar Wenen. Met name in de buurt van Boedapest komt steeds meer forensisme voor en is het gebied een van de meest ontwikkelde van het land. De naam is afgeleid van ‘fehér’, dat ‘wit’ betekent, vernoemd naar de hoofdstad Székesfehérvár (‘de Witte Burcht van de Bisschopszetel’; Stulweisenburg is de Duitse naam). Aangezien in Transsylvanië (in het huidige Roemenië) ook reeds een komitaat is dat ‘Alba’ (Roemeens) en ‘Fehér’ (Hongaars) heet (daar vernoemd naar de hoofdstad Gyulafehérvár = ‘de Witte Burcht van Julius’), en de Hongaarse naam voor Belgrado officieel ook reeds Nándorfehérvár (‘de Witte Burcht van Nándor’) was, is ooit besloten om deze Hongaarse provincie ter onderscheiding Fejér te noemen.
Székesfehérvár is bij veel mensen bekend als een industriestad aan de M7, op een uurtje rijden van Boedapest, waar ooit de Ikarusfabrieken de trots van de stad waren, de grootste autobusfabrieken ter wereld. Deze stad biedt echter zoveel méér, de eerste paar eeuwen, tot ca. 1500 was het een van de hoofdsteden van het Hongaarse Rijk en lange tijd zelfs de belangrijkste. Veel historische gebouwen en graftombes van koningen getuigen hier nog van. De stad Dunaújváros daarentegen is veel jonger; begin jaren vijftig van de 20e eeuw is de stad gesticht als socialistische modelstad, met veel groen, ruim opgezette wooonwijken met veel flats, en aan de rand van de stad enkele industrieterreinen, met name voor de staalindustrie.
Het toeristisch wellicht meest interessante deel van de provincie, die behalve hier door relatief weinig buitenlanders wordt bezocht behalve dan op doorreis, is het Velencemeer. Dit meer van ca. 26 km2 is een kleine variant van het Balatonmeer, met warm, ondiep water, en erg populair bij mensen met jonge kinderen, alsmede mensen uit de hoofdstad die even een verkoelende duik willen nemen.
De infrastructuur van Fejér is uitstekend te noemen, met een uitgebreid net aan spoorwegen, de autosnelweg M7 (Boedapest-Balatonmeer-Zagreb), die dwars door het gebied loopt, alsmede de nieuwe autosnelweg M6 van Boedapest naar Dunaújváros, die verder doorgetrokken zal worden richting Pécs.
Het komitaat Fejér meet 4373 km2 en met ca. 425.000 inwoners is het voor Hongaarse begrippen redelijk dichtbevolkt.

Vergelijk Advertenties